Hakukoneet

google-nsa

 

Tiedusteluviranomaiset ovat kiinnostuneita hakukoneiden käyttäjistä. Ja tietysti yksittäisen tutkinnan yhteydessä viranomaiset saavat hakukoneyhtiöiltä hakuhistorian. Myös Wlan-verkkoon murtautuva urkkija voi tallentaa haut.

Google tallentaa kaikki tunnistetiedot ja haut, joita tietystä IP-osoitteesta tehdään.

Hakukoneiden oman tallennuksen lisäksi NSA seuraa hakuliikennettä myös Euroopassa, viime tietojen mukaan analysoiden hakutermejä. Esimerkkinä henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita TOR-Verkosta, salausalgoritmeista ja salaustyökaluista joutuvat NSA:n listoilla ”extremist”-luokkaan. Tämäkin blogi päätynee tuolle listalle…

Aiheetta valottava viisisivuinen artikkeli löytyy tästä.

Seuraavana pari kuvaa NSA:n haravointiscripteistä, joilla seurataan hakuja liittyen Tor-Projektiin ja Tails-käyttöjärjestelmään.
nsasourcecode104_v-ardgalerie nsasourcecode106_v-ardgalerie

Yllä näkyy, että käyttäjä joka on Yhdysvalloista, Britanniasta, Kanadasta, Australiasta tai Uudesta-Seelannista jätetään tallettamatta NSA:n tietokantoihin. Vuotaneissa asiakirjoissa on viitteitä, joiden mukaan NSA kykenisi tallentamaan myös SSL-salattua Google-liikennettä.

Google-hakukoneelle on vaihtoehtoja:

1. StartPage, hollantilainen hakupalvelu, joka reitittää haut Googleen tallentamatta tunnistetietoja.

”StartPage does not collect or share any personal information! Nada. Zilch. Nothing.”

2. DuckDuckGo, yhdysvalloissa sijaitseva palvelu.

”DuckDuckGo does not collect or share personal information. That is our privacy policy in a nutshell. The rest of this page tries to explain why you should care.”

3. Disconnect Search, yhdysvalloissa sijaitseva palvelu, joka hakee Bing, Yahoo tai DuckDuckGo -hakukoneilla ilman IP-osoitteen tallennusta. Käyttöä helpottaa Firefoxiin saatava hakupalkkilisäosa.

”Our browser extensions and mobile apps don’t collect any of your Personal Info. Unlike most websites, our site doesn’t collect your IP address. And we definitely don’t collect your geo-location.”

 

Näissä ajatus on, että käyttäjän IP osoitetta tai hakutermejä ei tallenneta kuin sen lyhyen ajan, kun käyttäjä on hakukoneen sivustolla.

Google on siirtynyt ssl-salattuihin hakukoneisiin, joten ainakaan pienet toimijat eivät voi haravoida hakusanoja ja ip-osoitteita verkkoliikenteestä. Isot vakoiluorganisaatiot saattavat edelleen päästä niihin käsiksi.

 

Jätä kommentti