Onion Verkkosivut

THS-5Onion-päätteiset verkkosivut sijaitsevat syvällä Tor-verkossa. Niihin ei pääse avoimen verkon selaimilla.

Sen lisäksi, että Tor tarjoaa mahdollisuuden käyttää internetiä anonyymisti, se sisältää myös ”piilopalveluominaisuuden” (hidden service). Tämän avulla verkossa voidaan pitää palveluita, joita on lähes mahdoton jäljittää.

Sivustoja on piilopalveluina n. 50 000. Valtaosa on tuntemattomia, ehkä vain muutamien ihmisten keskinäisessä tiedossa. Joukossa lienee diplomaattien, sotilasviranomaisten, tiedusteluviranomaisten, rikollisjärjestöjen ja vastaavien keskinäiseen viestintään tarkoitettuja sivuja. TOR-Projektin arvion mukaan piilopalveluiden liikenne on vain n. 4% kaikesta TOR-liikenteestä. Suurin osa käyttäjistä selaa anonyyminä avoimen verkon sivuja.

Onion-sivut sisältävät täysin Suomen lain mukaista sisältöä, mutta yksittäisiä ase-, huumekauppa- ja lapsipornopalveluitakin löytyy. WWW-palvelimien lisäksi piilopalveluina toimii mm. IRC-palvelimia. Joskus onion-sivuista käytetään nimeä piilopalvelu, syvä verkko, deep web, pimeä verkko, sipuliverkko ja dark internet.

Onion-sivut eivät ole laittomia, eikä niiden selailu ole laitonta. Sivun sisältö voi tosin olla lain tuolla puolella.

Onion-sivut eivät päivity hakukoneisiin. Hakukoneilla voi löytää onion-sivujen osoitteita julkisille verkkosivuille kirjoitettuna. Osoitteiden eteen tulee kirjoittaa http:// (ei https), silti liikenne on salattua. Aidot piilopalvelut päättyvät aina .onion-tunnukseen. Julkisessa verkossa löytyy välityspalvelimia (esim: onion.to, onion.cab). Näitä ei tulisi käyttää, koska eivät sijaitse tor-verkossa, ja vain välittävät onion-sivut julkiseen verkkoon. Välityspalvelimet näkevät todellisen ip-osoitteen.

Tor-Verkossa hakukonetta vastaa Hidden Wiki. Hidden Wiki on sivusto, jonne onion-palvelun ylläpitäjä (tai kuka tahansa…) voi antaa palvelun onion-osoitteen ja kuvauksen.

Alempana kuva Hidden Wikistä, joka löytyy ainakin onion osoitteista:

Mikäli sivu katoaa tai vaihtaa osoitetta, julkisen verkon haulla voi löytää mirror-palveluita hakusanalla ”hidden wiki onion”.

hidden-wiki

Onion-sivuja selaillessa on suositeltavaa pitää JavaScript estettynä Tor-selaimessa.

Kannattaa muistaa, että onion-sivuun voi toteuttaa Man-In-The-Middle -hyökkäyksen. Jos haluat varmistaa, että alla mainittu TorBox-onion on todellinen, eikä blogin kirjoittajan valesivusto: Suorita hakukoneilla (mieluiten Startpage, ei Google) ’torbox onion’-haku ja vertaile tuloksia.

Onion sähköposteista mainittakoon TorBox (http://torbox3uiot6wchz.onion/) ja Mail2Tor (http://mail2tor2zyjdctd.onion/)

Aloittelevan onion-selaajan kannattaa ottaa tiukka pipo pois päästä. Sivuilla sanan- ja julkaisunvapaus toimii 100-prosenttisesti. Kuvallinen ja sanallinen ilme on usein sen mukaista…

Jätä kommentti