Puhdistustyökalut

Capture2

 

Ehkä yleisin Windows puhdistustyökalu on CCleaner. Tämä poistaa jäljet tiedostojärjestelmästä, Windows lokeista, roskakorista ja useista kaupallisista ohjelmistoista. CCleaner on puutteellinen www-selaimien puhdistuksessa, ja käyttöjärjestelmän lokeja jää puhdistamatta.

CCleaneriä parempi työkalu on PrivaZer, joka poistaa yleisimpien selaimien lisäksi tehokkaasti käyttöjärjestelmän jättämät jäljet. Myös Windows käytön aikana syntyvät pagefile.sys ja hiberfil.sys tiedostot.

PrivaZerilla voidaan ylikirjoittaa kovalevyn tai USB-tikun vapaa tila satunnaisella datalla. Shellbag tietoja ei poisteta, tähän on erillinen Shellbag Analyzer & Cleaner -työkalu.

PrivaZer puhdistaa CCleaneriin verrattuna tehokkaammin :

  • USN Journalin, joka sisältää tiedon kaikista poistetuista, siirretyistä, luoduista ja uudelleennimetyistä tiedostoista. Tiedostonimiä voi kertyä USN Journaliin satoja tuhansia ajan myötä
  • $LogFile, USN Journalin tapaan NTFS tiedostojärjestelmän metadata-tiedosto. Toimii välimuistina kiintolevyoperaatioissa
  • Windows rekisteristä esimerkiksi Ladatut tiedostot -kansion tiedostonimet
  • Windowsin www-selailusta tallentamat tiedot (Vaatii Index.dat & WebCache -> Options -> Remove All asetuksen päälle PrivaZer:ssa). CCleaner ei puhdista näitä.
  • Firefoxin historiasta viimeksi vieraillun sivuston sekä usein vieraillut sivustot, joita CCleaner ei poista.
  • Windows Explorerin pikkukuvakkeita, joihin CCleaner ei puutu
  • Windows 10 Edge selainhistorian
  • luotettavampi SSD-levyjen puhdistus

PrivaZerin asetusten kanssa tulee olla tarkka, kaikki puhdistukset eivät ole oletuksena päällä.

Työkalu ei poista Windows Shadow Copy (levyaseman tilannevedos) -tiedostoja tai näihin tallentuneita selaushistoriatietoja.

Pääikkunan vasempaan yläkulmaan kannattaa asettaa Advanced user-asetus. Parhaan tuloksen saamiseksi tulisi tehdä asetukset:

1. Index dat & WebCache – kaikki asetukset päälle. Huomaa, että asetusikkunaa voi rullata alaspäin.

2. Internet browsing – asennettujen (ja joskus koneella olleiden) selaimien kohdalle kaikki asetukset päälle

3. Traces in MFT – molemmat asetukset päälle. Alempana sivulla lisää tästä valinnasta.

traces-in-mft-privazer

 

4. Windows HistoryPrefetch kohtaan voidaan valita Remove All. Windows Prefetch on ominaisuus, jolla nopeutetaan usein käytettyjen sovellusten käynnistystä. Prefetch-tiedot sisältävät sovelluksen nimen, käyttökertojen määrän ja viimeisen käyttöajankohdan. Tiedot eivät sisällä henkilökohtaista dataa, mutta niistä voidaan epäsuorasti päätellä vaikkapa käyntiajankohta TOR-verkossa. Remove All johtaa hitaampaan sovellusten käynnistymiseen.

Pre-analysis, Traces in MFT ja Traces in free space -puhdistukset kestävät kauan. Nämä ylikirjoittavat vanhojen tiedostojen nimet ja sisällöt kovalevyltä. Näitä ei tarvitse suorittaa joka kerta, riittää kun puhdistus suoritetaan silloin, kun levylle on todennäköisesti jäänyt arkaluontoista sisältöä.

Kun Scan-toimenpide on suoritettu, näkyy PrivaZer-ikkunan alalaidassa See Cleanup Options -valinta. Mikäli haluaa maksimaalisen lopputuloksen, voi ylikirjoituskertojen lukumäärää kasvattaa. 3-kertainen on yleensä riittävä.

Mikäli Traces in MFT ja Traces in free space -on asetettu, voidaan valita ylikirjoituksen laatu. Parhaan tuloksen saamiseksi voi valita Normal Cleanup.

Kaikille puhdistustyökaluille haasteellisia ovat ohjelmien väliaikaistiedostot. Näitä tallennetaan tyypillisesti piilotettuihin sijainteihin:

  • C:\Users\Käyttäjä\AppData\Roaming
  • C:\Users\Käyttäjä\AppData\Local
  • C:\ProgramData

Tänne tallentuvat esimerkiksi pikaviestisovellusten keskustelulokit.

Piilotetut kansioit tulevat näkyviin Control Panel -> Folder Options -osasta asetuksella Show hidden files and folders. Jos puhdistustyökalu ei tunnista jotain sovellusta, tiedostot poistetaan käsin roskakoriin, josta edelleen pudistustyökalulla lopullisesti.

PrivaZer ei poista Windows-rekisteriin tallentuvia shellbag-tietoja. Nämä sisältävät mm. kansioiden viimeisimmät avausajankohdat. Puhdistus hoituu Shellbag Cleaner & Analyzer –työkalulla, jonka voi ladata tästä.

Avaa ohjelma ja paina Analyze.

shellbag-analyzer

Paina Clean. Seuraavassa kuvassa näkyvät asetukset ovat riittäviä (Existing folders-valinta kannattaa asettaa päälle):

shellbag-analyzer-options

 

Windows tiedostojärjestelmän jälkien takia koko kovalevyn salaus on järkevä valinta.

Jätä kommentti